Fine desember.

julelys1

Desember er en god måned synes jeg.  I desember finner jeg fred, ro og stunder til ettertanke.  Når jeg tenker ordentlig godt etter er det beste  ved denne måneden er at sola snur den 21. desember. Da blir det ikke kortere dager.   Det kan bare virke sånn.

Desember er også tida for litt julereingjøring. Til reingjøringa bruker jeg grønnsåpe og litt salmiakk. Ikke noen nymotens reingjøringsmidler her nei. Grønnsåpelukt hører førjulstida til i min verden. Reingjøringa er forholdsvis enkel,  men blanke vinduer synes jeg det er koselig å ha. Nå har jeg også fått god hjelp til å vaske, og det er bare deilig.

Om noen dager drar  jeg også fram alt hva vi har av kobber og messing. Deretter setter Tor og  jeg oss på hver vår side av kjøkkenbordet og pusser i vei. Messingpussinga blir ekstra trivelig med noe godt å spise og drikke. I fjor koste vi oss med pepperkaker og portvin. Det var sååå godt. Alt messingen blei ekstra blank på grunn av dette ser jeg heller ikke bort i fra, for vi gnukka og gnidde svært så lenge.

Før om årene hadde jeg messingen framme hele året og pussa lystig i vei ganske ofte for at den skulle være blank, men har finni ut at det er atskillig hyggeligere og mindre arbeidskrevende å ta fram messingen nå i desember og pusse den skinnende blank til jul. Til slutt setter jeg røde lys i de gamle stakene. Da kommer godstemninga krypende. Noen av stakene er etter bestemor og bestefar, litt vaklevorne, og lysene tennes og brennes kun under oppsikt. Jeg må nok innrømme at jeg bruker mye tid til å pynte til jul. Som sagt tidligere har jeg  jo all den tida som fins. Nå blir mye av tida brukt til å male også.

Tidligere, sånn på 1970 og 80 tallet, som muligens er lenge før noen av dere ble født,  foregikk pyntingen en eller to dager før julaften.

I år er det ikke så mange nisser som skal fram. Da vi flyttet i januar gav vi bort en del, for vi har ikke plass til så mange nå. Nissene kommer aldri lenger enn til kjøkkenet. Derimot sprer de seg utover stor deler av kjøkkenet, og det blir ganske koselig. Litt Harry, men vi trives med det, og det er jo det viktigste. De siste årene har jeg kjøpt en ny nisse hvert år. I år tror jeg ikke det blir noen. nisser3For to år siden kjøpte jeg to på ei julemesse. De var håndlagede fra innerst til ytterst. Bilde av dem ser du her.

Jeg gleder meg også veldig til førstkommende lørdag. Da skal det være pepperkakebaking hos Tanja. Tidligere har vi hatt familiejuleverksted her hos oss, men pga sykdommen min orker jeg ikke nå. 🙂 Jeg får bare håpe at jeg er såpass oppegående at jeg kan reise dit og delta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s