Påskepludring.

paskemaniPåsken forbindes  i dag ofte med å lese kriminalromaner, spise appelsiner og se kriminalfilmer/serier på fjernsynet. Påsken er også kjærkomne fridager for svært mange av oss. Noen drar til fjells, men  de fleste fortrekker visst å tilbringe påska hjemme. En lokal avisspørrerunde her i Larvik viser i alle fall dette. Her  i heimen har det  vært mye verandaliv de siste dagene: Kosestundene blir  krydet med  små utrop som: –  Er de ikke vakre!? eller «nå har det smeltet her også! » Ovasjonene gjelder løkplantene som kommer fram der snøen har smeltet.  Stor begeistring blir også vist når det dukker opp nye bare flekker der det var snø i går.  Tenk at vissent, tørt grass med litt råttent løv på kan spre slik en lykke.  Temperaturen er også til å leve med. Sist søndag var den høyeste temperaturmålingen 35,6 grader midt i solsteika  på verandaen og 13, 5 grader i skyggen på nordsida av skjulet. Snøen formelig renner bort.

Fordi jeg har ganske mye tid til disposisjon, all den tiden som finnes egentlig,  blir mye av den brukt til å tenke. Noen ganger er dette ganske fornøyelig, andre grader tuller jeg min inn i tankerekker, som det kan være svært så vanskelig å komme seg ut av. Derfor har jeg absolutt forståelse for ordtaket som sier at «Lediggang er roten til alt vondt».  Det er utrolig hvor  mye styggedom et enkelt hode kan inneholde.  For tiden er jeg inne i en fredelig periode. Akkurat nå er det påsken og dens tradisjoner tankene dreier seg om.  

For eksempel tenker jeg på, at påsken flytter seg til forskjellige datoer hvert år. Det er dette som blir merkelig for meg. Særlig fordi vår påskefeiring er knyttet opp til spesifikke hendinger. Palmesøndag er jo dagen da Jesus red inn Jerusalem på en eselfole. Langfredag ble han korsfestet og 1. påskedag sto han opp fra graven.

 I fjor var Langfredag den 22. mars. I år er Langfredag den10. april. Jeg skjønner ikke helt dette her, for Jesus ble jo hengt på korset en bestemt dag. Ikke på en dag som flytter seg fra år til år. Dette har jeg grunnet over siden jeg var jentunge, og jeg kommer vel aldri til å få noe svar på hvilken dato det var da Jesus ble korfestet. Jeg skulle ønske  at påsken kunne vært på en bestemt dag hvert år sånn som julaften. Julaften er 24. desember, og slik er det med den saken. Enkelt og greit, og det er lett å akseptere. At påska flytter seg med opptil nesten 4 uker er vanskelig å godta for meg.  Det blir jo til at den datoen som er høytidsdag det ene året , viser seg å være en ganske alminnelig hverdag året etter. For meg blir dette ulogisk.

Jeg mener ikke å såre noen, eller å være blasfemisk, for jeg har egentlig  sans for påskebudskapet.

God Påske

7 tanker om “Påskepludring.

 1. Heisann! Ja, hvorfor flytter enkelte høytidsdager seg egentlig? Jeg skal iallfall ikke løse det påskemysteriet… tjihi…
  Mmmm… kan nesten kjenne lukta fra jorda, se de små spirene.
  Jeg liker aller best hjemmepåske, alt blir så rolig og godt liksom. Appelsin i solkroken på verandaen, en liten tur rundt i haven for å ruske opp litt i bedene, det er «skituren» min. Nyte litt sjokolade, en rosinbolle… slappe av, lese og se Påskenøtter på TV. Ellers er påska mi krimfri.

  He en koselig påske, Grethe!
  Klemmer til deg

 2. Hei Ingrid. Min påske er også krimfri. Akkuarat nå har jeg krimmen langt opp i halsen. Det finnes så mye annen flott litteratur. God påske til deg.:-) Du har vel snart full sommer. Iskrivende stund regner det, og det er første gang i 2009. Tidligere i år har nedbøren kommet som snø. Akkuarat nå er jeg veldig glad i regn. Egentlig liker jeg regn ellers også. Naturen blir så frisk og god. Kos deg i påsken du også. Det høres forresten ut som du er flink til å kose deg. Det er viktg.

 3. Hei Grete 🙂

  Ja, tankene kommer ofte når man har for lite å gjøre… det vet jeg desverre alt for mye om 🙂

  Ellers kan jeg faktisk hjelpe deg litt på vei når det gjelder påskemysteriet ditt. Påsken bestemmes ut fra månen. Nøyaktig hvordan det henger sammen, husker jeg desverre ikke, men det jeg husker er at palmesøndag faller på første søndag etter første fullmåne etter «det jeg ikke husker». Siden fullmånen ikke henger seg opp i datoer, blir påsken litt flyttet på for hvert år 🙂

  God påske til deg også 🙂

 4. Første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Det er påskedagen.

  Her har du grunnen til at påsken flytter seg. Jeg trodde du visste det jeg. Der kan du se. 🙂

 5. Her er forresten noen kjekke faktaopplysninger om påsken.

  «Påskeharen» er en språklig misforståelse av ordet «påskeharry», som kommer av nordmenns valfart over svenskegrensa etter billig flesk og øl i påsken.
  Ordet «påske» er forøvrig tilsvarende avledet av ordet «påskudd» som man gjerne trenger for en fest. Denne festen var veletablert lenge før vår tidsregning, og ble rutinemessig og tradisjonelt feiret også det året en kar skal ha blitt vekket opp fra døden etter å ha hengt på et kors nedi midtøsten.
  Festen ble, og blir fortsatt, feiret i henhold til den mange tusen år gamle astrologiske jordbrukskalenderen som nå forbindes med biodynamisk landbruk: Første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.
  Den dagen kan jo lett datofestes for året 33, men nei, her har vi blitt forskånet fra tukling med gamle påskudd-tradisjoner!
  Godt påskudd!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s