Jord.

morogfar1Jord. En av de viktigste ressurser vi har på kloden vår. Fra jeg var liten har jeg følt dragning til jorda, og jeg hadde nok hatt store problemer hvis jeg ikke hadde hatt en liten jordlapp hvor jeg kunne grave, dyrke, lukte og kjenne på jorda.  

Jeg har også interessert meg for hvordan folk før i tida utnyttet  de små jordlappene de hadde her ute ved kysten. For ofte var det slik at de måtte klare å livberge seg på bare noen få mål med jord.

Det småbruket  jeg vokste opp på, hadde ca 10 mål jord og 20 mål skau. Det kunne fø ei ku og en kalv, gris og noen høner. Bær ble plukket i skauen og i hagan, Deretter ble de hermetisert og syltet. En viktig næringskilde var også fisk Denne var det  tidligere  rik tilgang til i Nøtterøyskjærgården. For vårt vedkommende var det Vrengen som var fiskeplassen.

 Det som undrer meg er at bestemor og bestefar som hadde bruket før oss faktisk fostret opp sju sønner her. Staute karer var det også.  Bestefar var sjømann i tillegg , og tjente nok noen kroner på dette.

Dette bildet er tatt i 1985 i Strengsdal på Nøtterøy. Bildet viser mor og far som arder opp potetrenner. Redskapet  ble brukt på gårder som var for små til å fø en hest. Ellers var det også vanlig å bruke hakke for å lage potetrender. Jeg tenker bestandig på noen linjer fra Prøysens » Du skal få en dag i mårå» når jeg ser dette bildet. I denne teksten står blant annet: «med småbruk oppi Åskanten der kjærringa er hest. Som dere ser er det ikke kjærringa som er hest i dette tilfellet. Far var nok en gentleman som tok det tyngste taket sjøl.

 Jeg må også fortelle en annen sak rundt dette bildet. Gjennom tunet på småbruket hvor jeg vokste opp går veien. Den gamle gårdsveien som gikk gjennom tunet ble ganske enkelt gradvis utvidet til kommunevei og seinere fylkesvei. Noe som medførte at veien etter hvert ble svært traffikkert.

 Jeg har ofte lurt på og lurer fremdeles på: Tenker de som kjører på denne veien at de raser gjennom hagan til de som bor der?

Mor og far vakte i alle fall berettiget oppsikt der de gikk og dyrka jorda på gammelmåten, og det var flere sjåfører som var nær ved å kjøre av veien.

Jeg er oppvokst med en ærbødighet for jorda. Det er til syvende og sist her vi henter  store deler av maten vår.  Både vi mennesker og de aller fleste som lever her på jord er på en eller annen måte,  direkte eller indirekte avhengig av å få føde fra jorda.

8 tanker om “Jord.

 1. Akkurat sånn er det, og det er så viktig å tenke på. Her hos oss binder de nå sammen Sarpsborg og Fredrikstad med en lang rekke kjøpesentra, – og alt bygges midt i den beste matjorda vår. Jeg får vondt i magen av det. Jorda er hellig, – det er den vi lever av.

  Takk for en fin og viktig post.

 2. Hei på deg. Koselig at du stakk innom. Det er flott med nytt besøk på bloggen min:-) At vi tenker i de samme baner er også interessant.
  Jeg blir også redd når jeg ser utviklinga vi er inne i nå. Sjøl greier jeg meg vel, for jeg er jo ikke noen ungjente lenger. Men jeg har barnebarn, og jeg tenker på alle de som kommer etter oss. De burde jo også ha muligheter til å brødfø seg, og la livet leke. 🙂
  Feilen er mener jeg er, at mennesker med tanker om størst mulig kortsiktig profitt har fått styre, stelle, skalte og valte som de vil i alt for mange år.
  Her kunne jeg skrevet masse, men kanskje det kan bli en egen blogg. God påske til deg og dine. Nå skal jeg ta meg er tur på din blogg.

 3. Veldig fint innlegg. Jorda er hellig for meg også. Det er av den og gamle trær jeg kan hente kraft. Det gir meg kraft bare å se på det eller visualisere det.
  Jord er alt.
  Lukten av rå jord, lukta av skog om våren, finnes det noe bedre?

 4. Vi er heldige som kan bruke naturen på denne måten. Er det ikke godt? 🙂 Jeg gleder meg så inderlig til å få jord under neglene igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s