Innertier.

 

Vibeke, traff blink  med kommentaren sin på min adventsmimring . Jeg har kopieret kommentaren nedenfor, for dette synes jeg var utrolig morsomt. Jeg vet ikke om det er lov å bruke andres kommentarer i egen blogg, men når man oppgir kilden er det vel lov. 

 

Vet du, jeg ser deg med sånn veske over ene skuldra, hengende på skrå, også har du en liten sløyfe oppe i håret som er klipt rett av som en liten bolleklipp, og så har du hjemmestrikket genser og ullbukse, skjerf og votter og en liten lue litt sånn skeivt på, og seleskjørt. Dessuten har du beksømsko som nylig er pusset. Og så trasker du av gårde – og egentlig, når jeg tenker over det, er det Lisa og Britta og Anna jeg ser, og Lasse og Bosse og Olle i Bullerbyn. Men det er ikke så farlig. Og skolen din er en sånn liten grendaskole som ligger midt mellom to grender, gjerne litt unnasols, fordi dette var akkurat midt mellom de to grendene, og inni der lukter det våt ull, og frøken forteller bibelhistorie og viser Kanaans land på fargerike plansjer. For 50 år siden.

Jeg synes du skal gå ut og finne mose og greiner og lage en slik krans, jeg -)

Det stemmer alt sammen bortsett fra beliggenheten til skolen. Den lå åpent og fritt til, med en vidunderlig stor, flott skolegård hvor det var plass til masse aktiviteter. Apropos barna i Bakkebygrenda eller Bullerbyen som den jo heter på svensk, så kunne jeg boka nesten utenat. Den og Pippibøkene. De små  Pippibøkene som var like høye som de var brede.  Det er også morsomt at Vibeke nevner plansjene som frøken  brukte som illustasjoner i undervisningen, for det var høytid hver gang de kom fram. Vi hadde ganske mange, mest fra naturfag og kristendomsfaget.

 17-mia-1954Jeg har også lyst til å vise noen bilder av hvordan jeg  virkelig var kledd. Sannsynligvis var vi like hele bunten. Dette første bildet er et 17. mai bilde fra 1954. Jeg står til høyre. Bestevennina mi ved siden av. Som du ser har jeg sløyfe, men ikke bolleklipp, for det var en del krøller i håret mitt. Sjekk sløyfa. Jeg var ikke så glad i den, for jeg syntes den var alt for stor. Veska er på plass og,  jeg var ny fra topp til tå. Det var til 17. mai og jul vi fikk nye klær og sko. Jeg husker jeg misunte henne som fikk ha på seg knestrømper.

 

ski-med-bodilPå det neste bilde er søstra mi og meg. Jeg er den yngste. Hun er iført absolutt siste mote sydd av mor. Det skulle være , strekkbukser, skotskrutete vams med strikket hals og vrangbord.  Den var i ull i fargene rødt og grønt. Lua var i samme grønnfarge som strikkebordene. Selv brukte jeg vamsen da jeg ble større, og  jeg følte meg kjempefin.

 

 

 

 

 

grethehvaarbildePå det siste har jeg hjemmestrikka genser, foldeskjørt med seler som er skjult under genseren. men som dere ser  et er ikke beksomstøvler på beina mine, men helt nye støveletter. Dette var de første støvelettene jeg fikk og jeg var utrolig stolt.  Dessuten fikk jeg lov til å slippe hårsløyfe.

Jeg sender også en hilsen til graylady som også viste bilder fra sin barndom  på en post for en tid tilbake.

2 tanker om “Innertier.

 1. Wow! Bomma på hår, skole og sko 🙂 Også fikk du ikke gå i knestrømper på 17 mai. Huff huff. Men kanskje det ikke var så dumt? Kanskje mammen din ikke ville at du skulle fryse på deg blærekatar. Det kan være derfor :_)

  Og skolen din lå åpent til. Det er kanskje ikke så rart, for det er vel ikke så mange dype daler og høye fjell der du kommer fra. Her ligger grendaskulene akkurat midt mellom to eller flere grender. Skolestrukturen var ganske så spesiell tidligere, og når de bygget husene, skulle det være akkurat like langt til skolen fra de ytterste delene av grendene. Derfor ble det ganske mange merkelige beliggenheter. Gjerne unnasols.

  Vi har et skolemuseum her jeg bor, og de plansjene er utrolig flotte, i all sin naivitet.

  Kjempegøy med slike bilder. Og veldig fint at man er flinke til å ta vare på dem; det er tidsbilder det er viktig å bringe videre til andre generasjoner.

 2. Kjenner igjen motebildet ja, særlig sløyfene, de var jo der hele tiden…
  17. mai skulle vi jo få ha knestrømper eller sokker uansett vær, det ble ofte kaldt på nordvestlandet. Men jeg husker ett år jeg var hos mormor, da måtte jeg gå med ullstrømper, tenkdet da!!!!
  Hmmm må visst se om jeg finner flere bilder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s